top of page
  • Daniel

Fiolens delar

Här kan du lära dig vad sakerna på fiolen heter. Det är såklart inte nödvändiga att kunna vad alla heter för att börja spela.

Listan är inte riktigt klar så text läggs till allt eftersom.

Snäcka

Stämmskruvar

Sadel

Hals

Greppbräda

Strängar Fiolen har fyra strångar. Om man håller fiolen framför sig så heter den första strängen från höger E-strängen. Det är den ljusaste/högsta stängen och den tutar som en Elefant. Vi brukar börja med att spela låtar på den.

Andra strängen heter A-strängen. Den tjattrar som en Apa i trädet, och den låter mer som när man pratar jämfört med E-strängen.

Tredje strängen heter D-strängen. Den låter djupare än de första två och vi kallar den för Delfin-strängen. Om man blundar och lyssnar på den kan det låta som man spelar under vattnet.

Sista och fjärde strängen heter G-strängen. Det är den djupaste och mörkaste rösten på fiolen. Märkligt nog kallar vi den Grod-strängen. Du får tänka dig en bjässe padda som ‘blurpar’.

F-hål Ur f-hålen kommer ljudet vi skapar fram ur fiolen. Det heter f-hål därför att de ser ut som lilla bokstaven f.

Stall Det här är den högsta punkten på fiolen. Här åker åker strängarna över och stallet gungar med när strängarna spelas. När stallet gungar med kommer hela fiolen att låta. Spelar man med stråken nära stallet låter det lite som om man gnisslar tänderna. Det kallas för ponticello.

Finstämmare

Stränghållare

Hakstöd

Sarg

Lock

Botten

2 041 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page